Харківська міськрада має намір витратити 7,5 млн, щоб забудувати 10% Саржиного Яру

Фото: Харків Times

Харківська міська рада має намір побудувати в одній з найкращих рекреаційних зон міста – водно-пейзажному парку Саржин Яр – багатофункціональний центр на площі 1,7 га, що становить 10% території. Спеціалізоване комунальне підприємство «Харківзеленбуд» вже оголосило тендер на виготовлення проєктної документації для цього будівництва. Ціна питання поки що 7,5 млн гривень. Аукціон має відбутися 11 серпня.

Про це Харків Times дізнався з публікації Харківського антикорупційного центру (ХАЦ).

«У багатофункціональному центрі планується зробити два конференц-зали (на 400-500 місць і на 200-250), пресцентр, офісні приміщення різної площі класу “А”, технічні приміщення, заклад харчування, коворкінг, закритий паркінг для службових авто на 10-20 машиномісць, а також має бути передбачений перехід до павільйону станції метро «Ботанічний сад”», – йдеться у повідомленні.

Перш за все викликає неабияке нерозуміння сама ідея такого будівництва під час війни. Чи є зараз необхідним місту такий центр, коли ті, що вже є, залишаються незатребуваними й стоять пусті? До того ж мер Харкова Ігор Терехов лише два тижні тому обіцяв «скасувати усі необов’язкові тендери, а гроші, виділені на них, перенаправити на відбудову зруйнованого росією житла,  інфраструктури або військові потреби». Якою військовою потребою можна пояснити проектування зараз багатофункціонального центру з коворкінгом та конференц-залами, абсолютно незрозуміло. Так само й відношення цього проектування до відбудови зруйнованого житла та інфраструктури.

Більш того, у будівельній компанії «Авантаж», яка ще до вторгнення займалася проектуванням нового центру, виданню СтройОбзор повідомили, що наразі компанія «приймає участь лише у передпроектних підготовках», а будівництво самого об’єкту на даний момент не планується. З огляду на це, витрачання 7,5 мільйонів на проектування виглядає ще більш безглуздим.

З точки зору керівниці архітектурної студії SBM Studio, яка займалася проєктом реконструкції Саржиного Яру у 2020 році, архитекторки Ольги Клейтман, цей проект «не був доречним ані до війни, ані зараз».

«Площа чотириповерхового офісного центру займає понад 10 000 кв. м, із яких 8 700 кв. м — це офісні приміщення. Це при тому, що поблизу вже є понад 90 тисяч кв. м офісних приміщень.  Варто зауважити, що внаслідок реалізації проєкту, якщо ми будемо проїжджати проспектом Науки, вид на зелені насадження Саржиного Яру буде повністю перекритий через забудову. Така собі перспектива для жителів міста… Сам проєкт був розроблений іще до війни, але, на мою думку, він не був доречним ані тоді, ані зараз. Компанія не ризикує своїми грошима, вони ризикують грошима платників податків», – вважає Клейтман.

Що ж, подивимось на розвиток подій, бо досі цей тендер, мабуть, вважається у міськраді «обов’язковим», адже його проведення ніхто не відмінив.

Фото: Візуалізація проекту. Ольга Клейтман/Facebook

Як повідомляв Харків Times, Харківська міська рада заявила про намір скасувати всі «необов’язкові» тендери. Мер Харкова Терехов запевнив, що буде проведений аудит всіх тендерів та договорів допорогової тендерної закупівлі й скасовані ті, що визнають зайвими та не направленими на військові потреби й потреби відбудови міста.